-

1916 Canada

in Flanders

  • koninklijke zaal
  • tijdelijke tentoonstelling

Over

Canada verloor bijna 65.000 levens in de Eerste Wereldoorlog. Een kwart van alle slachtoffers buiten Canada vond de dood in België. Tijdens de eerste twee oorlogsjaren, van augustus 1914 tot augustus 1916, vielen vier op vijf van de Canadese doden tussen Ieper en de Franse grens.

Het eerste Canadese Contingent werd zeer snel naar Ieper gestuurd en raakte daar meteen betrokken in de bloedige Tweede Slag bij Ieper. Enkele maanden later werd het Canadese Legerkorps gevormd aan hetzelfde front in Vlaanderen en opnieuw meteen op de proef gesteld.

Omdat het Canadese Legerkorps later in de oorlog zijn roem behaalde op slagvelden in Frankrijk heeft de nationale herdenking van Canada zich vooral geënt op Vimy en de Somme en sedert 1949 en het opgaan van Newfoundland & Labrador in de Canadese natie op Beaumont-Hamel. De symbolen van de oudere Canadese slagvelden, Vlaanderen en Ieper, kwamen daarmee op de tweede rang van zowel het Canadese als het Belgische collectieve geheugen terecht.

Ter gelegenheid van de eeuwherdenking van de Slag bij Mount Sorrel en Hill 62 (2 tot 13 juni 1916), de eerste grote veldslag van het Canadese legerkorps, bekijkt deze tentoonstelling ook hoe Canada in Flanders – maar evengoed Flanders in Canada – honderd jaar later nog steeds op vele manieren voortleeft.

Bij deze tentoonstelling hoort een gelijknamige publicatie.